VLOG 32 – Tips tegen een winterdip

Wat is het heerlijk om naar de beelden te kijken van de Grand Canyon. Het haalt zoveel mooie herinneringen bij me op. Ik weet nog dat toen we er waren, ik niet kon bevatten hoe groot het was. Het was zo ontzettend diep, wijds en hoog dat het niet in m’n hoofd paste. Misschien had het er ook mee te maken dat ik erg moe was. M’n hoofd was vol van het reizen en de indrukken van de diverse stops. De Grand Canyon was zeker één van mijn hoogtepunten van de reis, maar heb ik alles uit de dagen daar gehaald?

Wat ik zo gek vind, is dat ik me tijdens het maken van deze video, precies hetzelfde voelde als toen in de Grand Canyon. Ik zat niet lekker in mijn vel en merkte dat de winter met haar korte, grauwe en koude dagen invloed op me had. Ik kreeg minder werk uit mijn handen en was niet zo vrolijk. Ik ben een paar dagen flink chagrijnig geweest en baalde van hoe niet-productief ik was. Ik had last van de welbekende winterdip. En ik kon mezelf maar niet uit die kloof van moeheid krijgen. 

De afgelopen weken heb ik een paar dingen geprobeerd om uit dat winterdipje te komen. Toen ik bezig was om deze blog te schrijven over hoe ik dat heb gedaan, dacht ik: ik heb eigenlijk geen zin om die welbekende dingen te delen, zoals gezonder eten, meer naar buiten als het licht is en in beweging komen terwijl alles in mij schreeuwt ‘kruip maar lekker onder een dekentje bij de verwarming met een schaaltje lekkers’. Is dat nou echt wat mij uit mijn winterdip heeft getrokken? Als ik eerlijk ben, zijn er drie dingen die mij echt geholpen hebben om weer fit en vrolijk te worden.

1. Ontspan

Als ik niet lekker in m’n vel zit, helpt het niet om er de hele tijd tegen te vechten, door bijvoorbeeld dingen van mezelf te verwachten – zoals elke dag sporten of het halen van strakke persoonlijke doelen – waar m’n lichaam en hoofd te moe voor zijn. Ik geloof dat hoe ik me voel een signaal is dat mijn lichaam afgeeft. Net zoals een lampje op het dashboard van een auto kan aangeven dat de handrem er bijvoorbeeld (nog) op staat, geeft mijn lichaam mij ook signalen af voor wat het nodig heeft. Daarom heb ik bewust tijd gemaakt voor mezelf, om te ontspannen achter de piano, creatief bezig te zijn of de tijd nemen om lekker te koken. En ik heb de afgelopen week sinds een lange tijd weer zo’n hele slechte ‘chick flick’ gekeken. Heerlijk! Me-time is fijn en ik merk dat als ik meer tijd maak om echt tot rust te komen, ik daar meer levenslust door krijg.


2. Doe dingen waar je blij van wordt

Het klinkt misschien heel logisch: maar ik kwam er achter dat ik in m’n privé tijd eigenlijk te weinig dingen deed die ik leuk vond, die me energie geven. Zo ontdekte ik dat ik veel tijd alleen doorbracht en daarom heb ik gezellig afgesproken met m’n zus voor een dagje uit en heb ik samen met m’n schoonzus een leuke workshop gevolgd (te zien in de volgende KERSTVLOG!). Het doet me zo goed om met vrienden en familie te zijn, gezellig te kletsen en me te laten inspireren. Ja, daar word ik blij van en komt mijn energie van terug. Dag winterdipje!

Probeer van een winterseizoen geen zomerperiode te maken

3. Gebruik de kracht van de winter

Weet je waar ik ook in geloof? Dat elk seizoen z’n eigen ritme heeft. De natuur trekt zich in de winter terug en bereidt zich in de rust voor op de lente en zomer. En zo hebben wij mensen ook seizoenen. Sommige periodes bloeien we en zien we veel ‘vrucht’ van ons werk. In andere tijden is het rustiger, stiller en kaler. Wat ik wil zeggen is, probeer van een winterseizoen geen zomerperiode te maken, maar te genieten van het mooie wat een seizoen geeft. Deze winter brengt me stilte, rust en ontspanning. En misschien zie ik zonder alle volle bomen met blaadjes wel veel verder en helderder dan normaal. Krijg ik een scherper beeld van waar ik heen wil. Dat is de charme van de winter, een periode om onzichtbaar te groeien, op te laden en me voor te bereiden op de vruchtbare seizoenen die zeker zullen komen. Want na de winter komt altijd weer de lente.

De meteorologische winter is al begonnen, maar misschien komt ‘jouw winter’ wel later of heb je ‘m al gehad. Ik hoop in elk geval dat je een mooie winter tegemoet gaat en misschien wat hebt aan wat ik heb geleerd in mijn winterseizoen. Happy winter time!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Plaats een reactie