VLOG 59 – Hoe je je kan laten leiden door je intuïtie

We kunnen het nog steeds niet geloven. Jordi zegt nu bijna elke dag tegen me: “We gaan verhuizen, gek!”. Dan kijken we elkaar vol verbazing aan dat wij vlak voor de jaarwisseling een huis hebben gekocht. En wat voor één!

 

In mijn vorige blog gaf ik mezelf een advies voor het nieuwe jaar: “Ga meer doen wat je eng vindt.” Toen had ik me niet helemaal gerealiseerd dat voor het eerst een huis kopen in een nieuwe woonplaats perfect is om weer lekker uit m’n comfortzone te gaan.

Intuïtie begint waar ons denken eindigt.

Als ik het kort door de bocht zeg, hebben we ons huis gekocht op basis van onze intuïtie. We hadden onze (financiële) kaders en praktische wensen voor een nieuwe woning op een rij. En toen kwam het aan op ons (onderbuik)gevoel: is dit huis ons nieuwe thuis? Intuïtie begint waar ons denken eindigt. Het gaat net een stap verder en kan een belangrijke leidraad zijn in het maken van keuzes.

Een onderbuikgevoel is iets geks, wat niet te verklaren is. Het is iets heel persoonlijks, iets puurs. Een onderdeel van mijn “innerlijke gids” die me kan helpen als ik een besluit moet nemen, want sommige keuzes kan je niet alleen maken op basis van je verstand. Daar heb je wat extra’s voor nodig. Maar hoe maak je zo’n belangrijke keuzes?

  1. Luisteren naar je lichaam
   Ons lichaam geeft signalen af. Zo kunnen we te maken hebben met emoties (blij of bang), gevoelens (bijvoorbeeld enthousiasme of afgunst) of lichamelijke effecten (denk aan een knoop in je buik of juist kriebels). Het is belangrijk om te weten wat die signalen betekenen, want je lichaam geeft die niet voor niets af.

  2. Geef jezelf tijd
   Toen we net de bezichtiging achter de rug hadden, zaten we vol emoties. Ik had zelfs het gevoel dat ik verliefd was op het huis. We gebruikten het weekend om die emoties wat tot rust te laten komen. We gaven onszelf een deadline, zodat we het niet zouden over-rationaliseren. Wat wij deden, is dat we voor onszelf een voorlopige beslissing namen dat we een bod zouden uitbrengen op het huis. We namen dat weekend te tijd om te proeven of we rustig of onrustig zouden worden. Wij werden steeds enthousiaster en konden niet wachten totdat het huis echt van ons zou zijn. We vonden het wel heel spannend om zo’n grote stap te nemen, niet wetende wat en waar het ons zou brengen.
  3. Wat houdt je tegen?
   Bij het maken van een keuze zijn er vaak elementen die je tegen (willen) houden. Een angst of spanning bijvoorbeeld. Wij stellen onszelf de vraag: wat is die angst en is het er eentje die ik wil of kan overwinnen. Of is het een waarschuwing? In ons geval waren we gespannen over een nieuw, onbekend traject, en het maken van een keuze die veel gevolgen voor ons heeft. Maar dat is een ‘angst’ die ik wil overwinnen, dus die laat ik niet meewegen in mijn keuze.

   Hoe voelt het voor jou om je intuïtie ruimte te geven in je leven?

  4. Deel met anderen
   Als we een grote beslissing moeten maken, delen wij vaak onze overwegingen met mensen die belangrijk voor ons zijn. Op basis van hun reacties (en hun intuïtie) kunnen wij proeven of dat aansluit bij wat ons onderbuikgevoel zegt. Zo kregen wij de vraag gesteld: “Zien jullie jezelf er wonen?” Een lastige vraag, waar we lang over na hebben gedacht. Maar gezien de uitkomst kan je wel bedenken hoe wij deze vraag hebben beantwoord :-). Dankzij anderen wordt onze intuïtie geprikkeld.

  5. Past het bij je dromen?
   Dromen en verlangens zijn vaak ook niet te verklaren, maar komen voort uit wie je bent. Ik geloof dat deze twee onderdeel zijn van je intuïtie, dat ze je helpen sturen naar wat belangrijk voor je is of waar je kan groeien. Wij dromen al een paar jaar van een huis met een tuin in een rustige omgeving. Deze woning past in precies dat plaatje.

Wij mensen zijn niet de enige die onze intuïtie gebruiken. Bij dieren heet dat instinct. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de vogels, zij volgen hun instinct in waar zij hun nest bouwen en waar ze hun eten vandaan halen. Of dieren die voor de herfst hun eten verzamelen voor de winter, om te overleven. Ik geloof dat wij als mensen ons instinct kunnen gebruiken om tot goede beslissingen te komen. En dan hoeven we ons geen zorgen hoeven te maken over de keuze die we gemaakt hebben. Over wat voor effect dat voor ons heeft morgen. Of over een maand. Vertrouw je eigen instinct, vertrouw dat jij weet wat goed voor jezelf is.

Hoe voelt het voor jou om je intuïtie ruimte te geven in je leven? In de manier waarop je keuzes maakt? Is dit iets waar je in 2019 meer ruimte voor zou willen maken?

Much love,
Vera

Plaats een reactie