VLOG 60 – Wat wil ik nou echt?- In 6 simpele stappen

De shiny sanitair-wereld deed me realiseren hoe moeilijk kiezen kan zijn. Zeker voor mij – een ‘groentje’ als het gaat om badkamers – is het frustrerend om uit het niets ineens een hele badkamer samen te stellen. Gelukkig zijn we eruit gekomen en zitten Jordi en ik ook nog op één lijn. Maar door het proces van deze verbouwing heb ik geleerd hoe ik er achter kan komen wat ik echt wil. En omdat het leven bestaat uit keuzes maken, geloof ik dat ik hier nog lang van profijt zal hebben.

 

Wat wil ik nou?

Wel een bad, geen bad? Inloopdouche of toch een cabine met een grote glazen deur? Tegels van 40, 50 of zelfs 75 cm? Het ligt voor de hand om te starten met wat ik wil. Maar eigenlijk sla ik dan een aantal stappen over om echt te ontdekken wat ik mooi vind. Dus ik neem je even mee, back to the basics!

1. Begin met je motivatie

Wij zijn begonnen met onszelf de vraag te stellen: waarom een nieuwe badkamer? Door na te denken over de ‘waarom’ kwamen we er al snel achter of we überhaupt moesten gaan voor verandering of vernieuwing. Onze motivatie was:

  • De badkamer is erg aan vernieuwing toe. De tegels zitten los, het is een muf hok en de schimmel valt bijna van het plafond. IEEWL!
  • We brengen veel tijd door in de badkamer. We beginnen en eindigen elke dag met onszelf klaarmaken voor de dag/nacht die komt. We vinden het belangrijk om dit te doen in een schone ruimte waar we ons prettig voelen.
  • We gunnen onszelf een mooie badkamer. De badkamer is voor ons een plek van ontspanning en rust.

2. Wat is je ambitie?

Bij stap 2 stel je jezelf de vraag: Wat is mijn ambitie? Waar wil ik uitkomen? Als het gaat om het uitzoeken van een badkamer willen wij graag een frisse, maar intieme kamer waar we zowel fris de dag in kunnen, als rustig en ontspannen onze dag kunnen afsluiten. Het moet vooral een comfortabele ruimte worden. We hebben de afgelopen vier jaar geen bad gehad, maar ik kan daar zo van genieten. Heb ik het nodig? Nee. Vind ik het fijn? YES!

3. Je inspirators

Thank God voor internet! Want we hoeven het wiel niet helemáál zelf uit te vinden. Wij hebben zoveel gehad aan Pinterest. Elke keer als we online iets tegenkwamen wat we mooi vonden, pinden we het op ons badkamerboard. Langzaam maar zeker ontstond daar een moodboard van wat wij mooi vinden. Het is goed om te weten (of te ontdekken!) wie of wat je inspireert. Dat kunnen mensen, platen, schilderijen, stoffen, beroepen, reisfoto’s of wat dan ook zijn. Stel jezelf dan de vraag: waarom inspireert mij dit? Of wat spreekt me aan in die persoon? Je wil niet iemand anders ideaal kopiëren, maar je doel is om te ontdekken wat het precies is wat je triggert en in jouw ideaalbeeld past. En dat is vaak een combinatie van allemaal elementen. Gebruik maken van wat anderen al ontdekt hebben is GOUD als het gaat om te ontdekken wat jij wil. Je kan namelijk jaloers worden. Jaloers zijn vind ik niet per se iets negatiefs: het kan je activeren om iets voor elkaar te krijgen. Iets wat jij graag wil.

Je wil niet iemand anders ideaal kopiëren, maar ontdekken wat jouw ideaalbeeld past.

4. Despiratie (is dat een woord?)

Soms kom je door onderzoek te doen naar wat je wil erachter wat je juist niet wil. Wij hebben nu een badkamer met hele kleine tegeltjes. Heel, veel witte tegeltjes. Het geeft mij een beetje een zwembadgevoel. Het kan dus helpen om op te schrijven wat je niet wil – waar raak je niet door geïnspireerd of misschien juist door gefrustreerd? Lang achter een bureau zitten? Weinig mensen ontmoeten? Teveel lawaai om je heen?

5. Hoe ga je het doen?

Denk niet alleen in ‘is het mogelijk’ maar liever in ‘hoe maak ik het mogelijk’!

Afkaderen is een must om iets realistisch te maken, anders blijf je makkelijk in de ideeën- en brainstormfase. Kaders zorgen ervoor dat iets niet alleen maar een idee blijft, maar dat het realiteit wordt. Het is goed om te weten wat je kaders zijn. Dat kunnen financiële kaders zijn, je persoonlijke waarden, praktische voorwaarden. Ik kan bijvoorbeeld goud mooi vinden, maar goudkleurige elementen kunnen het realistisch maken. Dus denk niet alleen in ‘is het mogelijk’ maar liever in ‘hoe maak ik het mogelijk’! Zeg niet ‘nee’, maar vraag ‘hoe dan wel’? Wees creatief, volhardend en focus op een win/win situatie. Er is vaak een weg die het wel mogelijk maakt, alleen je hebt moed nodig om die weg te zoeken of te creëren.

6. Let’s GO!

Heb je een beeld van wat je wil en misschien wel belangrijker, waarom je het wil? Top! Dan kan je ervoor gaan. Het doorlopen van deze stappen heeft mij geholpen om er achter te komen wat ik echt wil en om een mooie badkamer samen te stellen. Ik heb er superveel zin in om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan.

Deze stappen zijn universeel toe te passen op veel keuzes: Welke baan past bij mij? Welke studie zal ik doen? Zal ik verhuizen? Wil ik een huisdier nemen? Met het doorlopen van deze 6 simpele stappen weet je wat je wil én hoe je het kan realiseren!

Voor welke keuze sta jij nu?

Much love!

Vera

Een reactie plaatsen